2014. augusztus 13.

Joghurtos kovászos graham kenyér


Hozzávalók:
1dl víz
250g natúr joghurt
100g graham liszt
350g kenyérliszt
20g burgonyapehely
10g só
20g olvasztott vaj



Elkészítés:
A kimért kovászt alaposan elkeverjük a meglangyosított joghurttal és vízzel, úgy hogy teljesen feloldódjon benne. Majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kidolgozzuk a tésztát.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Egyszer átgyúrjuk és újra hagyjuk kb. a duplájára nagyobbodni.
Ezután megformázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba fektetjük, és a tetejét ráillesztve újra a duplájára kelesztjük, amíg a sütő 220 fokra bemelegszik, amit ekkor kapcsolunk csak be.
Ha már forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevághatjuk, és hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szinten alaposan megspricceljük, majd ráhelyezzük és kb.50-55 perc alatt megsütjük.
Az utolsó 5 percet lehet tető nélkül hagyni sülni, hogy ropogósabb legyen a héja.
Ha kivettük, rögtön lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.

2 megjegyzés: