2014. augusztus 12.

Alakor lisztes kovászos kenyér búzacsirával

Hozzávalók:
200g kovászolt kovász (alakor/ősbúza liszttel etetve!)
2,5dl langyos víz
50g alakor liszt
400g kenyérliszt
20g búzacsíra
10g só
20g olvasztott vaj


Elkészítés:
A kovászt előzőleg alakor liszttel etetjük meg.
A kimért kovászt alaposan elkeverjük a langyos vízzel, úgy hogy teljesen feloldódjon benne. Majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kidolgozzuk a tésztát.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Egyszer átgyúrjuk és újra hagyjuk kb. a duplájára nagyobbodni.
Ezután megformázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba fektetjük, és a tetejét ráillesztve újra a duplájára kelesztjük, amíg a sütő 220 fokra bemelegszik, amit ekkor kapcsolunk csak be.
Ha már forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevághatjuk, és hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szinten alaposan megspricceljük a vízzel, ráhelyezzük és kb.50-55 perc alatt megsütjük.
Az utolsó 5 percet lehet tető nélkül hagyni sülni, hogy ropogósabb legyen a héja.
Ha kivettük, rögtön lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.

TIPP: Készíthetjük úgy is, hogy este bedagasztjuk a tésztát, belisztezve, jól betakarva hűtőbe rakjuk reggelig. Akkor kivesszük átgyúrjuk, hagyjuk, hogy teljesen átvegye a szoba hőmérsékletet, aztán megformázzuk, jénaiba tesszük és innen már minden ugyanaz, mint frissen készítve... :)
A fenti képen latható kenyér most így készült, és reggelre sajnos túl is kelt a hűtőben, ezért ajánlatos kevesebb kovásszal (kb.fele mennyiséggel) összállítani, ha így szeretnék kenyeret készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése