2014. július 23.

Rozskovászos öregtésztás napraforgómagos kenyér


Hozzávalók:
kb. 2,7dl langyos víz
50g rozsliszt
450g kenyérliszt
20g olvasztott vaj
10g só
50g napraforgómag


Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk (én először 2,5dl vizet raktam bele, aztán, még 0,5dl-t odakészítettem és a tészta állagától függően adagoltam még hozzá, amíg egy közepesen kemény, jól gyúrható tészta lett), amikor már majdnem összeállt a tészta, akkor adjuk csak hozzá a napraforgómagot. 
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Akkor átgyúrjuk egyszer, és újra hagyjuk a duplájára kelni (ez már gyorsabban megy).
Majd megformázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét rárakva ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára nő.
Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra, a kenyeret tetszés szerint bevágjuk, alaposan lespricceljük hideg vízzel, tetejét megszórjuk egy kevés napraforgómaggal, a jénai tetejét is alaposan bespricceljük a hideg vízzel, majd betoljuk a forró sütőbe és kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
A végén én még levettem a tetejét, és 2-3 percig sütöttem ropogósra a külsejét is.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése