2015. szeptember 26.

Kukoricás kovászos kenyér



Hozzávalók:
2dl tej
1dl víz
100g kukoricaliszt
300g kenyérliszt
20g burgonyaliszt vagy burgonyapehely
20g olvasztott vaj
kb. 10g só


Elkészítés:
A meglangyosított tejjel elkevert vízzel alaposan kikeverjük a kimért kovászt, aztán adjuk hozzá a liszteteket és a burgonyapelyhet, lazán összekeverve kb. 30 percet állni hagyjuk. Majd hozzáadjuk a sót és összedolgozzuk. Ha már szépen összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat és jól megdagasztjuk a tésztát, majd belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. duplájára kel.
Majd 3 x meghajtogatjuk kb. fél óránként.
Végül megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk a tetejét ráillesztve 

vagy
kukoricadarával megszórt kelesztőtálba és újra kelni hagyjuk.

A sütőt 250 fokra bemelegítjük. 
Ha már forró a sütő: 
jénaiban: a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szintén, és ízlés szerint megszórhatjuk kukoricadarával a tetejét majd a jénai tetejét ismét rárakva 15 percet sütjük, majd további 200 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.

sütőkövön:  ráborítjuk a tésztát a forró kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 210 fokra visszakapcsolva további kb. 25 perc alatt megsütjük a kenyeret. 
Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése