2014. július 15.

Kovászos joghurtos tönkölykifli


Hozzávalók (8 db-hoz):
Tésztához:
250g natúr joghurt
200g fehér tönkölyliszt
300g sima liszt
20g puffasztott amaránt
10g só
50g olvasztott vaj

szükség szerint 1-2 evőkanál víz

Belsejébe:
kb. 20g puha vaj

Tetejére:
ízlés szerint só, magvak

Elkészítés:
 A kovászt alaposan elkeverjük a meglangyosított joghurttal.
Majd hozzáadjuk a többi anyagot és jól összedolgozzuk, úgy hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel. Egyszer átgyúrjuk és ismét hagyjuk a duplájáig kelni.
Majd enyhén lisztezett felületen vagy szilikonlapon 8db egyforma részre vágjuk, gombócokká formázzuk és kb. 15 percet állni hagyjuk.

Majd a gombócokat először kör alakúra, aztán 1 irányba nyújtjuk tovább, hogy ovális formájuk legyen.
Megkenjük vékonyan az olvasztott, de nem meleg vajjal és föltekerjük. (ettől lesz olyan letekerős...)

A kifliket kissé meghajlítva sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük es ismét hagyjuk amíg majdnem duplára kelnek.

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra és gőzölős sütő hiányában egy edényben vizet teszünk a sütő aljába.
A kifliket lespricceljük hideg vízzel és tetszés szerint megszórhatjuk durva sóval, köménymaggal vagy akár más magokkal is. De simán is hagyhatjuk, ha úgy tetszik...:)
Kb.30-35 perc alatt megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése