2014. július 11.

Joghurtos tönköly gyökérkenyér aszalt paradicsommalHozzávalók:
250g natúr joghurt
100g héjában főtt majd jól összetört krumpli
150g fehér tönkölyliszt
300g kenyérliszt
10g só
20g olvasztott vaj
1 csapott ek. rozmaring
6db olajos aszalt paradicsom

Elkészítés:
A kovászt alaposan kikeverjük a meglangyosított joghurttal.
Belekeverjük a krumplit, ismét elkeverjük, majd hozzáadjuk a liszteket, a vajat és összedolgozzuk. Kb. 10 percet állni hagyjuk, aztán adjuk hozzá a sót, rozmaringot és a feldarabolt paradicsomot. 
Jól kidagasztjuk a tésztát, és vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Ezután hajtogatjuk a tésztát: kézzel kilapogatjuk, balról majd jobbról középig behajtjuk, benyomkodjuk a széleket, majd fenntről és alulról is szintén középig hajtjuk. Végül középen összehajtjuk:

Letakarva pihentetjük 30 percet, majd megismételjük a hajtogatást. 
Újabb 30 perc elteltével megfelezzük a tésztát és megformázzuk:
 Kézzel kilapítjuk és a fenntről elkezdjük tekerni lefelé, úgy hogy közben folyamatosan benyomkodjuk a letekert részt, és az oldalán is benyomkodjuk.

Végül 2 kézben fogva megtekerjük mindkét kezünkkel az ellenkező irányban, majd lisztezett konyharuhára fektetjük és letakarva ismét pihentetjük kb. 30 percet.

Sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk (én 1 papírt hosszában kettévágtam, hogy ne érjenek/süljenek össze) és a tetejét rárakva addig hagyjuk még pihenni, amíg bemelegszik a sütő 220 fokra, amit ekkor kapcsolunk csak be.

 Végül alaposan lespricceljük a kenyereket és a jénai tetejét is hideg vízzel, és ízlés szerint megszórhatjuk a kenyereket liszttel vagy korpával (én teljes kiőrlésű tönkölylisztet szitáltam a tetejére).
20 percig sütjük 220 fokon, majd 200 fokon kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése