2014. június 28.

Kovászos túrós pogácsa

 

Reggel kimértem a kenyérhez a kovászolt kovászt, viszont ami kevéske megmaradt nem akartam sem eldobni, sem elrakni, így ismét megetettem, és néhány óra alatt kb. 3-szoros lett belőle, akkor bedagasztottam ennek a poginak...:)

Hozzávalók:
250g tejföl
250g túró
50g puha vaj
500g liszt
10g só 
(nekem egy icipicit sótlan volt, családnak nem, tehát aki sósabban szereti bátran rakjon kicsit többet)

Tetejére:
1db tojás
reszelt sajt

Elkészítés:
A tejfölt meglangyosítjuk és alaposan kikeverjük a kovásszal. 
Majd hozzáadjuk túrót, a vajat és összekeverjük. Végül beledolgozzuk a lisztet és a sót, úgy hogy egy lágyabb, de nem ragacsos tésztát kapjunk. 
Vékonyan belisztezve pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Ezután hajtogatjuk: enyhén lisztezett felületen kilapogatjuk, majd a jobb és a bal oldalát is középig behajtjuk. Utána a felső, majd az alsó részt szintén középig hajtjuk, végül összehajtjuk. Ismét letakarva pihentetjük amíg újra kb. a duplájára kel, majd megismételjük ezt a hajtogatást. 
Újabb kb. 30 perc pihi után kinyújtjuk a tésztát kb. 2cm vastagra. 
Tetszés szerint becsíkozzuk/bevágjuk a tetejét és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogikat.
Sütőpapíros tepsire pakoljuk. 
Óvatosan lekenjük egy kissé felvert tojással, tetszés szerint megszórhatjuk magokkal és/vagy reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben kb.30-35perc alatt megsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése