2014. június 19.

Kovászos lenmagos kenyér


Hozzávalók (kb.1,2kg-os kenyérhez):
2dl langyos víz
400-450g kenyérliszt
100g világos rozsliszt
1 ek. só
2 ek. olaj
100g lenmag


Elkészítés:
Először a lenmagot fél liter vízzel leforrázzuk, és kb. 2 órát duzzadni hagyjuk, majd alaposan lecsöpögtetjük.
A kovászt alaposan kikeverjük a langyos vízzel, majd beledagasztjuk a lisztet és az olajat. Ha már nagyjából összeállt, leállítottam a gépet kb. 10 percre. 
Azután adtam hozzá a sót, végül a lecsöpögtetett lenmagot és jól kidolgozzuk a tésztát.

TIPP: Ha a lenmag nincs teljesen lecsöpögve, marad rajta egy olyan nyálkaszerű nedvesség, amitől valószínűleg még igényelhet a tészta némi lisztet. Ebben az esetben adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy maradjon lágy, de nem ragacsos a tészta. 
Illetve még hasznos lehet papírtörlőn is megtörölgetni a lenmagot.

Ha összeállt a tészta, vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Akkor egyszer átgyúrjuk, majd ismét hagyjuk pihenni amíg újra kb. a duplájára kel.
Ezután megformázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba fektetjük, tetejét ráhelyezve pihentetjük, amíg 220 fokra bemelegszik a sütő.
Ha forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, jól lespricceljük hideg vízzel, a jénai tetejét szintén, majd ráillesztjük és betoljuk a forró sütőbe. KB. 1 óra alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése