2014. június 23.

Kovászos kombe

 
Mostanában olyan sok helyen olvastam erről, hogy muszáj volt kipróbálnom...:)
Nagyon finom, és kiadós, laktató étel.
Az én verzióm most kovászosan, de természetesen simán élesztővel is készíthető.

Hozzávalók:
Tésztához:
3dl langyos tej
600g liszt
10g só
3 evőkanál olaj

Kenéshez:
50g olvasztott vaj
1db tojás

Töltelék:
Én itt teljesen ugyanazt a tölteléket használtam, mint a töltött háromszögnél, még egy kis kolbásszal pluszba megtámogatva... :)
De tetszés szerint szinte bármivel tölthetjük, ami van otthon, ill. amit szeretünk.


Elkészítés:
A tésztához a kovászt alaposan kikeverjük a langyos tejjel, hogy teljesen feloldódjon, majd hozzáadjuk a lisztet, olajat, végül a sót és alaposan összedagasztjuk a tésztát.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, majd 3 egyforma részre vágjuk, ismét pihentetjük kb.30 percet.
Majd kb. tepsi nagyságúra kinyújtjuk az elsőt, és megkenjük az olvasztott vaj felével. Kinyújtjuk a második tésztadarabot is nagyjából ugyanakkorára és ráterítjük az előzőleg megkent első lapra.
Most ezt megkenjük a fokhagymás tejföllel és elosztjuk rajta a tetszés szerinti tölteléket.
Végül a harmadik kinyújtott lapot erre rátesszük és kézzel finoman picit lenyomkodjuk., majd rákenjük a maradék olvasztott vajat.
Most jön a hajtogatás: Először jobbról, majd balról középig behajtjuk, majd fentről és alulról szintén középig. Ezután megfordítjuk úgy hogy a frissen összehajtott oldala legyen alul.
Kicsit finoman sodrunk rajta még a nyújtófával, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval 8 vágást ejtünk rajta, de nem vágjuk át teljesen, csak annyira, hogy a töltelék kilátszódjon.
Tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással és tetszés szerint megszórjuk a tetejét magokkal vagy reszelt sajttal.
190 fokra előmelegített sütőben kb.35-40 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése