2014. június 14.

Kovászos fonott kalács


Hozzávalók:
1,7dl langyos tej
80g cukor
440g liszt
csipet só
1db tojás
70g olvasztott vaj

Tetejére:
1db tojás


Elkészítés:
A kovászt alaposan kikeverjük a langyos tejjel, majd hozzákeverjük a cukrot, aztán a többi hozzávalót és jól kidagasztjuk a tésztát, úgy hogy egy elég lágy, de nem ragacsos állagot kapjunk. Pici liszttel korrigálhatunk, ha igényli még a tészta, de átgyúrásnál formázásnál is ajánlott lisztezni, így nekem az pont elég volt, hogy lágy maradjon a tészta, de még ne is ragadjon.
Vékonyan belisztezve letakarjuk és hagyjuk kb. a másfélszeresére kelni. Akkor átgyúrjuk egyszer, majd újra pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
A tésztát enyhén lisztezett felületen 3 egyforma részre vágjuk, és egyenként kisodorjuk, majd összefonjuk.
Sütöpapíros tepsire fektetjük és lekenjük egy kissé felvert tojással. Pihentetjük, amíg 180 fokra bemelegszik a sütő, amit csak ekkor kapcsolunk be.
Majd még 1-szer lekenjük a tojással és kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése