2014. június 10.

Kefíres-vadkovászos fehér kenyér

Ehhez a kenyérhez az ötletet, a kovászhoz a tippeket Torma adta. Ezúton is köszi!!!
Annak ellenére, hogy az én kovászom közel sem lett olyan látványosan buborékos, mégis működött, mert a kenyeret szépen megemelte és még lukacsos is lett... :)


Hozzávalók (kb.580g-os kenyérhez):

Kefíres kovászhoz:
180g kefír
csipet cukor
4 csapott evőkanál kenyérliszt

Kenyérhez:
az egész kefírkovász (nálam 160g lett)
1,5dl langyos víz
330g kenyérliszt
1 evőkanál só
1 evőkanál olaj


Elkészítés:
Kefíres vadkovász: a kefírt egy csipet cukorral és annyi liszttel elkeverjük, hogy laza galuska sűrűségű legyen. Lazán letakarjuk és hagyjuk a konyhában valahol, ahol nincs útban és 20-25 fok is van. 
Amikor habos, buborékos lesz, akkor aktív. Ez lehet a bekeverés utáni napon is, de lehet csak 2-4 nap múlva is. Ez sokmindentől függhet, a kefírtől, a liszttől, de a hőmérséklettől is. 
Az enyém is 4 naposan ment a kenyérkébe...


  Ha jónak ítéljük meg a kovászunkat, az egészet beleöntjük a dagasztótálba, hozzáöntjük először a langyos vízet és jól összekeverjük. Majd a lisztet, a sót és az olajat. Alaposan összedolgozzuk, úgy hogy egy lágy, de nem túl ragacsos tésztát kapjunk.
Cipóra formázva, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Egyszer átgyúrjuk és ismét hagyjuk kb. a másfélszeresére kelni.
Majd megformázzuk, sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük annak a tetejét rárakva, ismét kb. másfélszereséig hagyjuk pihenni. A kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, a sütőt csak ekkor kapcsoljuk be 220 fokra.
Ha forró a sütő, alaposan bespricceljük hideg vízzel a kenyeret és a jénai tetejét is, majd kb. 50 perc alatt megsütjük. 
Én a jénai tetejét levéve további 5 percre bennt hagytam a sütőben, hogy piruljon/ropogósodjon még egy kicsit a külseje is.
A sütőből kivéve lespricceljük a kenyeret hideg vízzel, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése