2014. június 6.

Gesztenyés párna


Ez volt az első ilyen irányú próbálkozásom, még sosem készítettem ezelőtt ilyen élesztős hajtogatott vajas tésztát... mostanáig. Végülis nem is olyan nehéz, viszont időigényes. 
A receptet Farkas Vilmos cukrász oldalán találtam. Hatalmas segítség az elkészítéshez az általa felrakott videó. Ezúton is köszönöm... a receptet és az útmutatót is... :)


Hozzávalók(12db-hoz):
500g liszt
250g vaj
5g só
50g cukor
25g friss élesztő
2,5dl tej
1/2 vanília kikapart belseje

Töltelék:

200g natúr főtt gesztenye
60-80g porcukor ízlés szerint
kb. 0,5dl tejszín

1db tojás



Elkészítés:
A vajat én kivettem kb. fel órával a készítés előtt a hűtőből, hogy ne légyen kőkemény.
A liszt 20%-át, azaz 100g-ot a felkockázott vajjal összeverjük. Nem túl sokáig, éppen csak  hogy keveredjenek össze. Ennek is a 20%-át, azaz 70g-ot kiveszünk, amit majd a tésztába dolgozunk bele.
Egy zsírpapírra rakjuk a vajas keveréket, becsomagoljuk és téglalap alakúra formázzuk. Kb.15 percre a fagyasztóba rakjuk.
Addig összeállítjuk a tésztát:
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot, élesztőt, vaníliát, tojássárgát, majd hozzáadjuk a lisztet, a félretett vajas lisztet és a sót. Alaposan összedolgozzuk. Lisztezett munkalapon cipóra gömbölyítjük, tetejére egy keresztet vágunk és letakarva 20 percig pihentetjük.
Közepét hagyjuk vastagabbra, majd a bevágások között kézzel kissé lapítsuk ki a tésztát, olyan lesz, mint egy virág.
Közepére rakjuk a vajat és csomagoljuk be. Kezdjük nyújtani a tésztát, elsősorban szélességében. Időnként lisztezzünk alá, ha igényli. Kb. 1 cm vastagságra nyújtsuk ki. Ekkor jön az első szimpla hajtás: Gondolatban osszuk 3 részre a tésztát, kezünkkel finoman be is jelölhetjük, és a két oldalról hajtsuk egymásra a tésztát.
Ezt a 3-rétegű tésztát fordítsuk el 90 fokban és ismét nyújtsuk ki, mint előzőleg.
Most következik a dupla hajtás: Ezúttal 4 egyenlő részre osztjuk fel a tésztát és mindkét oldalról behajtjuk a középvonalig, majd félbehajtjuk a tésztát. Ismét elfordítjuk 90 fokra, majd 20 percet pihentetjük a hűtőben.
A hűtőből kivéve ismét kinyújtjuk és még egy szimpla hajtást végzünk rajta, majd újabb 20 percet pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket:
A gesztenyét ízlés szerint cukrozzuk, hozzáöntjük a tejszínt, és jól kikeverjük, hogy egy összeállt kissé krémes massza legyen belőle.

A tésztát ismét főképp szélességében kinyújtjuk. Egy jó éles késsel vagy pizzavágóval előbb szélességében felezzük, majd mindkét csíkot megpróbáljuk 6 egyforma részre vágni, így 12db téglalap lesz.
A téglalapok széleit körbe bekenjük 1 kissé felvert tojással. Az egyik felébe teszünk kb. egy evőkanálnyi gesztenyét, majd a tészta másik felét ráhajtjuk(én ezen az oldalon ejtettem 1-1 kis vágást is-nem muszaj), széleit körben finoman lenyomkodjuk és egy villával  körben rányomunk (bár ez a kész sütin nem látszik, mert úgy felpuffad a tészta, mégis egy kis plusz összenyomást jelent).
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk és pihentetjük amíg bemelegszik a sütő 180 fokra.
Tetszés szerint lekenhetjük még a tetejüket a maradék tojással, de nem muszáj.
Kb.25 perc alatt megsütjük. 
Még forrón meghintjük porcukorral, rácson hagyjuk kihűlni. 

2 megjegyzés:

  1. Csábító! Vajon szilvalekvárral is jól sikerülne? Sűrű házival gondoltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne :) A tölteléket variálhatjuk természetesen ízlés szerint... Biztos tuti lehet egy jó kis házi készítésűvel... Próbáld ki, és írd majd meg hogy sikerül :)

      Törlés