2014. június 16.

Alakor-kovászos fehér kenyér


Hozzávalók:
2,5dl langyos víz
500g kenyérliszt
2 ek. olaj
10g só


Elkészítés: 
A kovászt én itt alakor/ősbúza liszttel etettem a kovászolt kovásznál leírtak alapján.


Majd langyos vízzel jól kikeverjük a kimért kovászt, aztán adjuk hozzá a lisztet, az olajat, csak utoljára a sót. Jól összedolgozzuk, majd belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. duplájára kel. (én itt most a képen látható búzaliszttel készítettem - kb. kenyérliszt minőség)

Egyszer átgyúrjuk a tésztát és ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára kel.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, amíg a sütő 220 fokra bemelegszik, amit ekkor kapcsolunk csak be.
Ha forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét is, ízlés szerint megszórhatjuk magokkal is, majd a jénai tetejét ismét rárakva kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése