2014. május 26.

Sonkás csiga


Hozzávalók:
Tésztához:
500g kenyérliszt
1 kiskanál cukor
20g friss élesztő
2,5dl tej
1db tojás
1 evőkanál só
3 evőkanál olaj

Töltelékhez:
25g vaj
2 csapott evőkanál liszt
2dl tej
só, bors
80g reszelt sajt
250g sonka

Tetejére:
1db tojás


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, úgy hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel. Közben kb. félidőben átgyúrjuk 1-szer.

Közben elkészítjük a tölteléket: A vajból, lisztből és a tejből sűrű besamelt készítünk. Pici sóval, borssal fűszerezzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a reszelt sajtot és hagyjuk kihűlni. A sonkát apró kockára vágjuk és a kihűlt besamelhez keverjük.
  
A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-4mm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk.
A sonkás besamelt rákenjük, az egészen szépen egyenletesen elosztva. 
A szélesebb oldalánál föltekerjük, mint a piskótatekercset.
Egy éles késsel kb. 2 cm-es szeleteket vágunk belőle. 
TIPP: a szeleteket célszerű fűrészelő(előre-hátra) mozdulatokkal vágni, így nem nyomjuk össze a csigákat.
 A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és hagyjuk pihenni amíg a sütő bemelegszik, amit csak ekkor kapcsolunk be 180 fokra.
Majd lekenjük 1 kissé felvert tojással és kb.25-30 perc alatt megsütjük.
Rácsra rakva hagyjuk kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése