2014. április 10.

Vajas pogácsa


Hozzávalók:
600g liszt
1 evőkanál só
350g tejföl
1 kiskanál cukor
30g friss élesztő
250g vaj
1db tojás

"Töltelék":
50g vaj

Tetejére:
1db tojás

 
Elkészítés:
A tejfölt meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
A liszthez hozzákeverjük a sót, középébe egy mélyedésbe rakjuk a tojást, majd hozzáöntjük a tejfölös élesztőt, végül a vajat, és alaposan összedolgozzuk.
Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Ha túl lágy lenne, kevés liszttel, ha túl kemény, kevés tejjel korrigáljuk.
Letakarva 30 percig pihentetjük.
Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és a rövidebb oldalánál föltekerjük, mint egy tekercset.
Kézzel kicsit ellapítgatjuk, majd félbehajtjuk. Letakarva ismét pihentetjük, legjobb hűtőbe tenni 2 órára.
Majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, becsíkozzuk vagy kockázzuk a tetejét és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és sütőpapíros tepsire pakoljuk. Ismét pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Óvatosan lekenjük egy kissé felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
 
Recept forrása: Limara

2 megjegyzés:

  1. Isteni finom, Limara oldalán már láttam a receptet és ki is próbáltam. Ha vajas pogácsa, akkor csakis ez a változat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagyon finom, nálunk is nagy sikere szokott lenni... :)

      Törlés