2014. április 19.

Fonott kalács

 
Hozzávalók:
500g liszt
csipet só
60g cukor
20g friss élesztő
2,5dl habtejszín
1db tojás
kb. 0,5dl tej
 
Tetejére:
1db tojás
 
 
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd vékonyan belisztezve letakarjuk és pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Ha szépen megkelt a tészta, elosztjuk 6 egyenlő részre. A tésztadarabokat egyenként kisodorjuk, úgy hogy a végeit kissé kihegyezzük/hegyesebbre sodorjuk, majd összefonjuk a szálakat.
 
Én most kipróbáltam a hatost fonást Farkas Vilmos videója segítségével. Ezúton is köszönöm, hatalmas segítség volt.
 
Természetesen lehet tetszés szerint 2db 3-as fonatú kalácsot is készíteni...
 
Az összefont kalácsot gyors mozdulatokkal lekenjük egy kissé felvert tojással, majd kb. 30 fokra melegített sütőben 20 percig pihentetjük/kelesztjük.
Sütőből kivéve, várunk, amíg teljesen megszárad rajta a tojás, majd ismét lekenjük és ha az is megszáradt rajta berakjuk a 190 fokra előmelegített sütőbe és kb.20-25 perc alatt megsütjük.
Tipp: Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
 
Receptötlet: Limara
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése