2014. március 4.

Csokitorta

 
Hozzávalók(24cm-es tortaformához):
Piskótához:
9db tojás
270g cukor
270g liszt
4 evökanál olaj
 
Krémhez:
2,5dl habtejszín
250g cukor
125g kakaópor(cukrozatlan!)
350g vaj
 
 
Elkészítés:
A krémmel kezdjük, mert jól le kell hűlnie, mielőtt a tortára kenjük.
A tejszínt a cukorral összemelegítjük, majd néhány percig forraljuk, végül belekeverjük az átszitált kakaóport. Tovább melegítjük, amíg sima bársonyos és sűrű krém lesz belőle, majd a tűzröl levéve hozzákeverünk 100g vajat. Gyakori kevergetéssel kihűtjük.
Közben a maradék 250g vajat jól kihabosítjuk, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük a kihűlt csokikrémet és tovább habosítjuk, amíg egy könnyű krém lesz belőle.
Hűtöben jól lehűtjük 1-2 órát.

A piskótához egy mixerrel a tojásokat a cukorral nagyon habosra kikeverjük. Ez kb.10-12 perc... Majd egy szilikonos- vagy fakanállal óvatosan beleforgatjuk az átszitált lisztet, végül az oldaláról lassan belefolyatjuk az olajat és azt is belekeverjük.
Vajazott, lisztezett formába öntjük, elsimítjuk, az oldalára egy picit felhúzzuk a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
Ha átsült, lecsatoljuk a forma oldalát, majd porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
Nekem 6cm magas lett, így 2cm-es magasságban, 2 és 4 cm-nél átvágtam a tésztát.
Az alsó tésztát megkenjük a krémmel, ráillesztjük a középső lapot, azt is megkenjük, majd a tetejét is rárakjuk. Azt is megkenjük még a krémmel, és a torta oldalát is körben bekenjük.

Tetszés szerint díszíthetjük a tetejét és az oldalát is. A krémből is nyomhatunk egy nyomózsák segítségével kis rózsákat rá, vagy akár tejszínhabot is.
Én itt smarties-t szórtam a tetejére, az alsó képen pedig még kit-kat csokit állítgattam az oldalára. 

Itt ugyanez a torta valamivel nagyobb verzióban: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése