2014. február 3.

Kürtöskalács - kifli


Hozzávalók:
550g liszt
1/2 kiskanál só
kb.3dl tej
30g friss élesztö
100g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2db tojássárga
80g olvasztott vaj

Tetejére:
kb. 50g olvasztott vaj
cukor

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, hogy egy lágyabb, de nem ragacsos kelt tésztát kapjunk.
TIPP: a tejet 2,5dl után célszerü apránként adagolni, mert liszttöl függöen nem biztos, hogy kell az egész 3dl.

Ha összeállt a tészta, vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer átgyúrjuk.
Majd 8 egyforma nagyságú darabra vágjuk, és gombócot formázunk belölük.
A gombócokat hosszúkásra kinyújtjuk és az egyik végén a tészta kb. 1/3 részéig 4-5db bevágást ejtünk.
 

A NEM bevágott oldalon a széleit kissé behajtva föltekerjük és kész is a kifli...
Tetszés szerint akár tölteléket is rakhatunk bele...:)

A megformázott kifliket megkenjük olvasztott vajjal és kristálycukorba(vagy akár ízesített cukorba) hempergetjük, majd sütöpapíros tepsire fektetjük.
Csak ekkor kapcsoljuk be a sütöt 180 fokra, amíg az bemelegszik, hagyjuk a kifliket a tepsin pihenni.
Végül kb. 30 perc alatt megsütjük. Rácsra rakva kihütjük.


 
Receptötlet: Limara


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése