2014. február 11.

20-as fehér kenyérke


Ez a kenyérke vagy mondhatom inkább cipónak is, ezekkel a mennyiségekkel azért született meg, mert nálunk sokszor megmarad a "normál" adagos kenyérből...:(
Végre sikerült megtalálnom azt a mennyiséget, ami pont optimális a mi kis családunknak és gondoltam, meg is osztom, mert talán másnak is hasznos lehet egy ilyen kis fél kilós...:)))

Hozzávalók (egy kb. 600g-os cipóhoz):
20dkg öregtészta
20dkg kenyérliszt
2dkg burgonyapehely
2 kiskanál só
2dl langyos víz
1 kiskanál cukor
1dkg friss élesztő
2dkg olvasztott vaj


Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, hogy egy lágyabb, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Liszttől függően, lehetséges, hogy igényel még a tészta némi lisztet, akkor korrigáljuk szükség szerint.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel. Kb. félidőben átgyúrjuk egyszer.
Vékonyan lisztezett felületen vagy szilikonlapon megformázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, annak a tetejét ráhelyezve pihentetjük ismét amíg kb. a duplájára kel.

Majd egy éles késsel tetszés szerint bevágjuk a kenyér tetejét, és addig hagyjuk még kelni, amíg bemelegszik a sütő 220 fokra, miközben a vágások is valamelyest szétnyílnak.

A jénai és a kenyér tetejét is jól bespricceljük hideg vízzel és betoljuk az előmelegített sütőbe.

Kb. 45 perc után én levettem a tetejét és úgy sütöttem még 10 percig.

Végül lespricceltem hideg vízzel és rácsra tettem kihűlni.

Itt szezámmaggal a tetején:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése