2014. január 24.

Sokmagvas teljes kiőrlésű búzakenyér


Hozzávalók:
200g teljes kiőrlésű búzaliszt
200g kenyérliszt
1 kiskanál cukor
10g burgonypehely
1 evőkanál só
30g friss élesztő
3 evőkanál olaj
kb.2,7dl író
1-1 evőkanál tökmag, napraforgómag, szezám- és lenmag


Elkészítés:
A hozzávalókat a magokon kívűl összedolgozzuk. 
Készíthetjük kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel is...
Amikor már majdnem összeállt a tészta, akkor adjuk csak hozzá a különböző magokat. Majd cipót formázva belőle, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel. Közben 1-szer átgyúrjuk és hagyjuk tovább kelni.
Ha megkelt, megformázzuk, sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét rátesszük és ismét hagyjuk, amíg a duplájára kel.
Majd bevágjuk a kenyér tetejét, bespricceljük hideg vízzel a jénai tetejét és a kenyeret is, megszórjuk tetszés szerint még egy kevés maggal, ráhelyezzük a jénai tetejét és 200 fokra előmelegített sütőben kb.45-50 perc alatt megsütjük.
A jénai tetejét levéve még süthetjük további 5-10 percet, úgy ropogósabb lesz a külseje.
A sütőből kivéve, lespricceljük a kenyér tetejét még egy kis hideg vízzel.
Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése