2014. január 17.

Húsos táska


Hozzávalók (16db-hoz):
Tésztához:
500g liszt
2,5dl tej
25g friss élesztö
1 kiskanál cukor
1 evökanál só
15g burgonyapehely
1db tojás
50g puha vaj

Töltelékhez:
300g darált hús
1 kisebb fej vöröshagyma
1 kis konzerv süritett paradicsom
kb. 200g kockázott paradicsom
1-2 evökanál ketchup
só, bors, oregano

Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint reszelt sajt és/vagy szezámmag


Elkészítés:
Elöször a tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje jól kihülni, mert hidegen kell majd a tésztába csomagolni.
Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és puhára pároljuk. Ìzesítjük sóval, borssal, oregánoval. Majd hozzáadjuk a paradicsomot, ketchupot és a paradicsompürét és összeforraljuk. Végül félretesszük és hagyjuk kihülni.

A tésztához a hozzávalókból egy lágyabb kelt tésztát készítünk. Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel. Kb. félidöben egyszer átgyúrjuk a tésztát.
Ha szépen megkelt, 16db egyenlö részre osztjuk (én megfeleztem a cipót, majd a feleket is feleztem, aztán azokat újra, amíg 16db-ot kaptam).
A tésztadarabokat egyenként kis gombóccá formázzuk, és hagyjuk 10-15 percet pihenni.
Majd a gombócokat egyenként kb.12cm nagyságú kör formára kinyújtjuk.
Egy evökanál kihült tölteléket a tészta alsó harmadára rakunk.
Ízlés szerint rakhatunk még a töltelékre egy kis sajtot is.
Majd összehajtjuk félbe a tésztát(a töltelékre rá a tészta másik felét), a széleit ujjunkkal lenyomkodjuk, végül egy villával még egyszer rányomunk ott ahol elözöleg ujjal lenyomtuk.
Sütöpapírral bélelt tepsire pakoljuk és ismét hagyjuk kb. 15 percet pihenni.
Lekenjük egy felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal és/vagy szezámmaggal.
180 fokra elömelegített sütöben kb.30 perc alatt megsütjük.
Rácsra rakva hagyjuk kihülni, ill. még melegen fogyaszthatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése