2013. december 4.

Stollen


Tudomásom szerint német nyelvterületeken elmaradhatatlan karácsonyi finomság.
Nálunk leginkább a gyümölcskenyérhez hasonlítható, így aki azt szereti, valószínüleg ezt is kedvelni fogja...:)
December elején készítik, majd becsomagolva hüvösre rakják, így érnek állítólag igazán össze az ízek és karácsonykor kerül az ünnepi asztalra.

Hozzávalók:
150g mazsola
1 evökanál rum v. aroma
kb. 1-1,5dl langyos víz
 
2dl tej
100g porcukor
1 csomag/kocka friss élesztö
 
1db egész tojás
200g olvasztott vaj
1/2 kiskanál örölt fahéj
1/2 kiskanál örölt szegfüszeg
1/2 kiskanál örölt gyömbér
1 csomag bourbon vaníliás cukor
 
500g liszt
csipet só
 
150g kandírozott vegyes gyümölcs
100 durvára vágott mandula
 
Tetejére:
50g olvasztott vaj
porcukor
 
Elkészítés:
A mazsolát meglocsoljuk a rummal és ráöntünk annyi langyos vízet, hogy ellepje és néhány órát hagyjuk ázni.
A tejet picit meglangyosítjuk, elkeverjük benne a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztöt és félretesszük.
A lisztet egy nagyobb edénybe kimérjük, amiben a tésztát fogjuk készíteni és belekeverjük a csipet sót, majd félretesszük.
A mandulát durvára vágjuk, ha nem apróra vágott gyümölcssel dolgozunk, azt is felaprítjuk kisebb kockára, szintén félretesszük.
 Ha felfutott az élesztö, belekeverjük a tojást, hozzáöntjük az olvasztott(de NEM forró!) vajat és a füszereket, valamint a vaníliás cukrot, majd jól összekeverjük.
 
Ezt a folyékony masszát öntsük a lisztre és jól dolgozzuk össze.
 
Ha már teljesen homogén a tészta, adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöt, az alaposan lecsepegtetett mazsolát és a durvára vágott mandulát és gyúrjuk bele alaposan, majd vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
 
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán ovális, hosszúkás alakúra formázzuk.
 
Nyújtófával kb. 3cm vastagra kinyújtjuk.
 
A közepébe egy mélyedést nyomunk a nyújtófával.
 
Az egyik oldalát behajtjuk a mélyedésbe.
 
Majd a kezünkkel benyomkodjuk a "púp" alját mindkét oldalon.
 
 
Egy sütöpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a sütöt 175 fokra bekapcsoljuk és amíg az bemelegszik, hagyjuk a kalácsot pihenni.
Majd betoljuk a forró sütöbe és kb.50-60 perc alatt megsütjük.
 
Én a nagy jénaimban sütöttem, amiben kenyeret szoktam készíteni.
Olvastam ill. láttam képeket több helyröl akiknek kissé elterült a kalácsa...
Nos, ezt megelözve én betekertem alufóliába 2db wc-papír gurigát és egy vékonyabb papírhengert, amin eredetileg az alufólia volt. Ezeket a kalács mellé raktam, úgymond kitámasztottam a tésztát, hogy ne laposodjon annyira el...:)
 
 
Ha megsült a kalács, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és böségesen megszórjuk szitált porcukorral.
 
 
 


 Receptötlet: ApróSéf

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése