2013. december 3.

Mézeskalács keksz


(sajnos kézügyesség hiányában a díszítés nem éppen egy profimunka, de a gyerekekkel együtt remek délutáni program és időtöltés ez a mézes sütés és díszítgetés)

A megadott mennyiségből én 75db kekszet sütöttem ki.
 
Hozzávalók:
200g méz
150g vaj
 
250g porcukor
3db egész tojás
1 kiskanál szódabikarbóna
1/2 csomag(15g) mézeskalács fűszerkeverék
 
750g finomliszt
 
Elkészítés:
A mézet a vajjal összemelegítjük, de csak annyira amíg a vaj teljesen felolvad.
 
A tojásokat kézi mixerrel kissé felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket és jól összeturmixoljuk.
 
Beleöntjük a vajas-mézes keveréket és jól összekeverjük.
 
Végül belekeverjük a lisztet és egy fakanállal összedolgozzuk a tésztát, amíg elválik az edény falától.
Konyharuhával letakarva legalább 1 napig szobahőmérsékleten hagyjuk állni.
Majd kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát és tetszés szerint kisszaggatjuk.
 
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kekszeket egymástól kicsit távolabb, mert picit megduzzadnak, és 160fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt megsütjük.
 
A sütőpapíron hagyhatjuk is kihűlni, majd ha már teljesen hideg, tetszés szerint díszíthetjük.
 
 
TIPP: Én ajánlanám a próbasütést 1-2 db-bal, azzal kiderül, hogy mennyi az az idő, ami alatt nem ég meg, nem lesz kemény, és a belseje is átsül.
Egyébként akkor lesz kemény alapvetően, ha túlsül. De ha kemény is lesz, a fémdobozos almás módszerrel ca. 1 hét alatt mindig megpuhul, mert tényleg 1-2 percen múlik, hogy ici-picit túlsül-e...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése