2013. december 16.

Lekváros bukta


Hozzávalók:
500g liszt
csipet só
80g porcukor
2,5dl tej
30g friss élesztő
1 db tojás
90g olvasztott vaj
Töltelék:
lekvár
Sütéshez: 
100g olvasztott vaj

Tetejére:
porcukor
Elkészítés:
A lisztet kimérjük egy edénybe, hozzáadjuk a csipet sót, a porcukrot és mélyedést igazítunk a közepébe, ahova beöntjük a langyos tejet, majd abba belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tojást, és alaposan összedolgozzuk a tésztát, amíg elválik az edény falától, de lágy és rugalmas lesz. Tetejét vékonyan belisztezve 15 percet hagyjuk pihenni.
Majd újra jól átgyúrjuk és kevés lisztet ráhintve, letakarva kelesztjük amíg a duplájára kel.
Lisztezett felületen vékony téglalap formára kinyújtjuk. Éles késsel kockára vágjuk tetszés szerinti nagyságúra (nagyobbakból 15-18db, kisebben akár 30db is kijön), majd egy kiskanál lekvárt rakunk minden négyzetbe. Föltekerjük, miközben a széleket kissé összenyomjuk.
A tepsibe ill. formába, amibe sütjük, beöntjük az olvasztott vajat, majd a buktákat a vajban meghempergetve sorba pakoljuk szorosan egymás mellé.
15 percet hagyjuk még pihenni.
Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb.30 perc alatt megsütjük.
Porcukrot szitálva a tetejére kínáljuk. 


Recept forrása: ApróSéf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése