2013. december 14.

Bejgli


Hozzávalók(2 rúdhoz):
Tészta:
390g liszt
120g vaj
80g kókuszzsír (lehet sertés is)
50g porcukor
csipet só
10g friss élesztő
1dl tej
2db tojássárga

Máktöltelék (1 db-hoz):
1dl tej
150g cukor
1 csomag vaníliás cukor
200g darált mák

Kakaós töltelék:
40g olvasztott vaj
cukrozatlan kakaópor
porcukor
csoki

Tetejére:
1db tojás

Elkészítés:
Máktöltelék: A tejet felforraljuk a cukrokkal,  hozzáadjuk a mákot és alaposan összekeverjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A tésztához a lisztet a sóval, cukorral és a zsíradékokkal összemorzsoljuk.
A tejet a tojássárgával és az élesztővel egy másik edényben összekeverjük, majd a liszthez öntjük és gyúrjuk össze a tésztát. Ne gyúrjuk túl sokáig, ha összeállt és egynemű a tészta, akkor már jó.
Felezzük el és cipót formázva csomagoljuk fóliába és hűtőben pihentessük 1 órát.
Majd nyújtsuk ki vékonyra, téglalap alakúra és egyenletesen osszuk el rajta a máktölteléket a szélein 1cm-t üresen hagyva.
A másik tésztát ugyanúgy kinyújtjuk.
Én kakaós-csokisan töltöttem meg: A tésztát lekentem az olvasztott vajjal, rászitáltam a kakaóport, nem sajnáltam, szitáltam, amíg nem látszott már a tészta, a szélein 1cm-t üresen hagyva, aztán a porcukorral ugyanúgy, végül csokit reszeltem rá ismét amíg eltakarta az elözö réteget.
Végül az üresen hagyott részeket behajtjuk és a szélesebb oldalánál föltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és bekenjük tojássárgával, majd hagyjuk teljesen megszáradni rajta.
Ha megszáradt, lekenjük a tojásfehérjével is, majd hűvös helyre(NEM hűtőbe!) rakjuk egy éjszakára, és másnap közvetlen sütés előtt egy hurkapálcikával vagy villával megszurkáljuk(teljesen az aljáig), majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb.25-30 perc alatt.


Receptötlet: ApróSéf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése