2013. november 24.

Napraforgómagos zsemlekenyér


Hozzávalók:
1dl langyos víz
1 evőkanál méz
15g friss élesztő
150g öregtészta
150g kenyérliszt
150g teljes kiőrlésű búzaliszt
10g burgonyapehely
1 evőkanál só
150g kefir (vagy natúr joghurt)
3 evőkanál olaj
50g napraforgómag
 
Tetejére:
1 kiskanál szezámmag
kb.2-3 evőkanál napraforgómag


 
Elkészítés:
Az élesztőt a mézzel a langyos vízben feloldjuk(kb.5-10perc).
Majd a napraforgómag kivételével hozzáadjuk a többi anyagot és összedolgozzuk a tésztát. Amikor már majdnem összeállt, akkor adjuk csak hozzá a napraforgómagot és bedolgozzuk a tésztába. Készíthetjük kézzel, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel is.
Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.

Majd 8 egyenlő részre vágjuk a tésztát es gombócokat formázunk belőlük.
A gombócokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy 1-et középre, majd a többit pedig köré egymáshoz közel rakjuk.
Ismét hagyjuk pihenni amíg bemelegszik a sütő, amit csak ekkor kapcsolunk be 190 fokra.
Ha forró a sütő, lespricceljük a zsemléket hideg vízzel és megszórjuk a magokkal, majd betoljuk a forró sütőbe és kb.25-30 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve ismét lepermetezzük egy kis hideg vízzel, majd rácsra rakva kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése