2013. november 17.

Mandarinos Ricottás krémtorta

Hozzávalók(24cm-es tortaformához):
Tésztához:
2db tojás
csipet só
70g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 evökanál olaj
70g liszt
 
"Töltelék":
kb.350-400g lecsöpögtetett mandarin (lehet friss is, konzerv is)
 
Krémhez:
250g ricotta
80g porcukor
1dl limette
4 lap zselatin
250g habtejszín
1 csomag habfixáló
 
Gyümölcskocsonyához:
1 kis doboz mandarinkonzerv (300g: 175g mandarin-125g lé)
1 evökanál méz
4 lap zselatin
 
Elkészítés:
A tortaformát kivajazzuk és belisztezzük vagy sütöpapírt rakunk a tortakarika aljába.
 A sütöt 160 fokra bekapcsoljuk.
 
A piskótához a tojásokat a cukrokkal és a sóval jó habosra(kb.10perc) kikeverjük.További folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk az olajat. Végül beleforgatjuk a lisztet. A tortafomába öntjük a masszát, elsimítjuk a tetejét és betoljuk a forró sütöbe. Kb.15-20perc alatt megsütjük, tüpróbával ellenörizhetjük. Ha kész kivesszük, kihütjük.
Ha kihült, szorosan egymás mellé rápakoljuk a mandarint.
 
Közben elkészítjük a ricottás krémet:
A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatjuk.
A ricottát a porcukorral simára keverjük.
A tejszínt a habfixálóval fölverjük, majd hütöbe tesszük.
Az 1dl limettát fölmelegítjük(de nem forraljuk!) és a jól kinyomkodott zselatint föloldjuk benne. Majd folyamatos keverés közben a ricottás krémhez csurgatjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a lehütött, felvert tejszínhabot.
A krémet ráöntjük a gyümölcsös piskótára és min. 4 órára hütöbe rakjuk.
 
A gyümölcskocsonyához a konzerv mandarint a levével együtt és 1 evökanál mézzel finomra pürésítjük. A felét felmelegítjük(nem forraljuk!) és feloldjuk benne a jól kinyomkodott lapzselatint. Majd hozzákeverjük a másik felét és végül ráöntjük a jól lehütött tortára. (Ne ijedjünk meg, hogy nagyon folyós meg fog dermedni!)
Ismét hütöbe rakjuk néhány órára, de legjobb ha egy egész éjszakát van hütöben, mielött felvágjuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése