2013. november 9.

Egyszerü parizeres zsemle

 
Hozzávalók:
600g liszt
10g burgonyapehely
10g só
10g cukor
25g friss élesztö
100g puha vaj
150g natúr joghurt
1,5dl tej
 
Töltelék:
párizsi felvágott (ízlés szerint más is lehet)
ízlés szerint ketchup, mustár...
 
Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint reszelt sajt és/vagy szezám
 
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, vékonyan belisztezzük és letakarva pihentetjük, amíg kb.30-45percet, ill. amíg kb. a duplájára kel. Félidöben egyszer jól átgyúrjuk a tésztát.
Ha megkelt, vékonyan lisztezett felületen kb. 0,5-1cm vékonyra kinyújtjuk.
Egy fánkszaggatóval körlapokat szaggatunk ki:
(mindkenképpen páros számú lapokat készítsünk, hogy legyen alja és teteje is a zsemlénknek:))
 
 
Ugyanígy a felvágottat is méretre szaggatjuk: 
 
Ízlés szerint rakhatunk a tésztára egy kis ketchupot, mustárt és/vagy sajtot is akár... majd ráillesztjük a felvágottat(lehet 2-3-at is), majd a zsemle tetejét:
 
 
Nem muszáj, de lehet: egy éles késsel kissé bevágni a tetejüket, csak hogy ne legyen olyan egyhangúan sima...:) 
 
180 fokra bekapcsoljuk a sütöt, amíg az melegszik, hagyjuk a zsemléket pihenni.
Végül egy felvert tojással lekenjük a zsemlék tetejét és ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal és/vagy szezámmaggal:

 
A 180 fokra beforrósodott sütöbe toljuk és kb. 25-30perc alatt megsütjük.
Rácsra rakva hagyjuk kihülni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése