2014. január 26.

Tepertős pogácsa



Hozzávalók:

Tésztához:
600g liszt
1dl tej
1 kiskanál cukor
35g friss élesztő
250g sovány túró
1dl tejföl
2db tojássárga
1 evőkanál só
1 kiskanál őrölt bors
250g puha vaj

Töltelék:
200g tepertő

Tetejére:
1db tojás
ízlés szerint reszelt sajt

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, amíg egy lágyabb, de nem ragacsos kelt tésztát kapunk. Készíthetjük konyhai robotgéppel, kenyérsütőgéppel, de természetesen kézzel is. Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel. Közben 1-szer átgyúrjuk.
Lisztezett felületen kb. 1cm vastag téglalap formára kinyújtjuk a tésztát.
Elosztjuk rajta az apróra vágott tepertőt, majd a szélesebb oldalánál föltekerjük, mint a piskótatekercset. Ismét pihentetjük kb. 30 percet.
Ezután a tekercset kinyújtjuk kb. 3cm vastagra.
Így egy keskeny hosszúkás téglalapot kell, hogy kapjunk, amit egy éles késsel bekockázunk, majd lekenjük egy kissé felvert tojással.
Tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogikat és sütőpapíros tepsibe pakoljuk őket.
Ízlés szerint megszórhatjuk még egy kis reszelt sajttal is a tetejüket, persze nem muszáj.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése