2013. október 13.

Sajtos tekercs, avagy a Hajtovány

Ez a csodás recept (is) Limara pékségéböl származik.
Fantasztikus sós péksüti. Köszi Limara!:)
 
Nálam így készült:
 
 
Hozzávalók:
Tészta:
800g liszt
kb. 4,5dl tej
1 evökanal cukor
40g friss élesztö
2 evökanál só
1dl olaj
 
Töltelék:
1db tojás
kevés só
200g puha vaj (NEM olvasztott!)
200g reszelt sajt
 
Tetejére:
1db tojás
kb. 50g reszelt sajt
 


Elkészítés:
 A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. Készíthetjük kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütögéppel is. Letakarva pihentetjük kb.30-60 percet, ill. amíg kb. a duplájára kel.
 
A töltelékhez villával kissé felverjük a tojást, sózzuk és belekeverjük a puha vajat, végül hozzáadjuk a reszelt sajtot.
 
Ha megkelt a tészta, elfelezzük és lisztezett felületen egyenként vékonyra kinyújtjuk. Bekenjük a sajtos-vajas krémmel:
 
 
Föltekerjük, mint a piskótatekercset, majd trapézokat vágva feldaraboljuk:
 
Mindjárt sütöpapíros tepsibe fektetjük öket, bekapcsoljuk a sütöt 180 fokosra, amíg az bemelegszik, hagyjuk még öket pihenni. 
 
Majd lekenjük 1 felvert tojással, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal a tetejüket.
Kb.25 perc alatt megsütjük, aztán egy papírtörlöre rakjuk öket, mert egy kevés vaj kifolyhat belöle, ami megáll a sütöpapíron.
Szóval nem kell megijedni, egy kevés kifolyás még normális, belefér... :)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése