2013. szeptember 5.

Túrós bukta vaníliasodóval


Hozzávalók:
500g liszt
70g cukor
30g friss élesztő
1dl tej
2 db tojás
80g puha vaj
csipet só
2 evő kanál limetta

Töltelék:
250g túró
1 csomag vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
2 evő kanál keményítő

Tetejére:
kb.100g olvasztott vaj/margarin
porcukor

Vaníliasodó:
5dl tej
2db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás puding
cukor ízlés szerint

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, amíg egy kissé lágyabb kelt tésztát kapunk.
Letakarva hagyjuk kb. 30-45 percet pihenni ill. amíg kb. a duplájára kel.
Közben a töltelékhez kikeverjük a túrót a cukrokkal és a keményítővel.

Elkészítjük a vaníliasodót:
4,5dl tejet felteszünk melegedni.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A tojássárgákat fél dl tejjel, ízlés szerinti cukorral, vaníliás cukorral és a pudingporral jól kikeverjük. Majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük a forró tejhez és habverővel keverjük amíg besűrűsödik. Tűzről levéve belekeverjük a kemény habbá vert fehérjét.
Időnként megkeverve hagyjuk kihűlni.

Ha megkelt a tészta, egy lisztezett felületen kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk.
Lisztbe mártott fánkszaggatóval karikákat szúrunk ki belőle.
A karikák alsó felébe egy kiskanál túrótölteléket rakunk, majd félbe hajtjuk és az összehajtott széleket ujjunkkal összenyomkodjuk. Így egy félkör formát kapunk. 
Ha a két végét kissé lekanyarítjuk egy szép félhold forma lesz.
A megtöltött tésztákat egy sütőpapírral bélelt formába vagy tepsibe tesszük úgy, hogy a következőt mindig egy kicsit az előző laposabb végére rakjuk.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokosra, amíg az bemelegszik, hagyjuk a buktákat pihenni. 
Végül a tetejüket lekenjük olvasztott vajjal és kb.30-35 perc alatt megsütjük, amíg szép világosbarna lesz a teteje.
Még forrón meghintjük a tetejét porcukorral.
Vaníliasodóval meglocsolva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése