2013. szeptember 15.

Sonkás napraforgó


Hozzávalók:
Tészta:
650g liszt
10g burgonyapehely
1 evökanál só
2 db tojás
80g puha vaj
1 evökanál cukor
40g friss élesztö
2,5dl tej
 
Töltelék:
kb. 1 evökanál vaj
kb. 1 evökanál liszt
kb. 1,5 dl tej
50g szeletelt sonka
só, bors
kevés olvasztott vaj
 
Tetejére:
1db tojás
szezám- és lenmag
 
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk és letakarva kb. 30-40percig pihentetjük.
 
Közben elkészítjük a tölteléket:
1 evökanál vajat megforrósítunk, belekeverjük a lisztet, majd a langyos tejjel fölengedjük, sóval, borssal ízesítjük és folyamatosan kevergetjük. Akkor jó igazából ha elválik az edény falától, de én ilyenkor szoktam még egy kis tejet belelöttyinteni, hogy picit ragacsosabb állagú legyen, mert úgy könnyebb lesz a tésztára rákenni. Végül belekeverjük a kis kockára vágott sonkát és félretesszük hülni, amíg a tésztát
megformázzuk.
 
A megkelt tésztát elfelezzük.
Az egyik felet 5 egyforma részre osztjuk és egyenként kis gombócokat formázunk belölük, majd félretesszük egy kicsit pihenni.
Közben megfogjuk a másik felet, levágjuk az 1/4 részét, cipót formázunk belöle és eltesszük az útból, mert ez lesz majd a napocska közepe. A maradékot szintén 5 egyforma részre osztjuk és gombócokat formázunk belölük is.
Elövesszük az elsö 5 tésztagombócot és egyenként kb.22cm nagyságú körökre nyújtjuk ki.
Az elsö lapot célszerü mindjárt egy sütöpapír közepére fektetni. Ezt megkenjük a közben már langyosra hült sonkás krémmel. Ráfektetjük a 2.-ik tésztát, azt csak olvasztott vajjal kenjük meg, rá a 3.-ik tészta, újra a sonkás krém, 4.-ik tészta, megint csak olvasztott vaj. Az 5.-ik tésztát picit nagyobbra nyújtjuk, hogy a már lerakott tészta oldalát is betakarja.
A tészta közepét bevágjuk úgy, hogy a szélén kb.1-1,5cm-t egyben hagyunk. 
A cikkeket egyenként kihajtjuk.
Ezután ugyanezt megcsináljuk a másik 5 gombóccal, annyi különbséggel, hogy ezeket csak kb.15cm nagyságúra kell kinyújtani.
Ha megvan, beletesszük a már kihajtott tészta közepébe.
Ugyanúgy bevágjuk a széleket egyben hagyva. A vágások az elözö sor kihajtott szirmai közepére kell, hogy mutassanak, így lehet majd ezeket is kihajtogatni úgy, hogy 2 már kihajtott nagy "szirom" közé feküdjenek.
Közepére illesztjük az elején félretett 1 gombócot.
Letekarva pihentetjük még kb. 30percet, közben bekapcsoljuk a sütöt hölégkeverésen 170fokra.
Majd lekenjük egy felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk magokkal.
Kb.30-35 perc alatt megsütjük.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése