2013. szeptember 28.

Kókuszos csokis (kelt) kuglóf

 
Hozzávalók:
Tészta:
500g liszt
0,5dl tej
25g friss élesztö
80g cukor
csipet só
1db tojássárga
50g puha vaj
2,5dl kókusztej
100g csokoládelencse
 
Tetejére:
200g tortabevonó csoki
100g vaj
kb. 3 evökanál kókuszreszelék
 
Elkészítés:
Készíthetjük a tésztát kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütögéppel is.
A tészta hozzávalóiból a csokilencse kivételével egy lágyabb tésztát készítünk. A kis csokidarabkákat csak a végén adjuk hozzá, amit néhány mozdulattal beledolgozunk a tésztába.
Letakarva hagyjuk pihenni 30-45 percet ill. amíg kb a duplájára kel.
Ha szépen megnött a tésztánk, egy hengert formázunk belöle, ami pont körbeér a kuglófformában, majd berakjuk a kivajazott, lisztezett kuglófformába és 180 fokra elömelegített sütöben kb.45 perc alatt megsütjük.
Ha túlságosan barnulna a teteje, takarjuk le fóliával. 
Ha megsült, hagyjuk a formában 10-15 percet lefordítva pihenni, majd egyszerüen húzzuk le róla a formát.
 
Amíg hül, elkészítjük a csokimázat:
Vízgözön olvasszuk fel a tortabevonó csokit a vajjal, és addig kevergessük, amíg szép fényes, sima és homogén lesz. 
Ha kihült a kuglóf, leöntjük a még meleg csokimázzal és még melegen megszórjuk a kókuszreszelékkel.
Hagyjuk jól kihülni, amíg megdermed a csokoládé rajta, mielött szeleteljük.
 

 
TIPP: Ha nem válik el a tészta a formától: A még meleg formát a kuglóffal együtt megfordítjuk(fejre állítjuk), egy nedves ruhával kb.15 percig letakarjuk, végül leemeljük a formát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése