2013. szeptember 9.

Croissant

Ez a fantasztikus recept Limara pékségéből származik. Hihetetlenül finom vajas, puha és ropogós is egyben. Édesen és sósan is csodálatosan ízletes.
Ezúton is köszönöm Limara!


Hozzávalók:
700g liszt
140g joghurt
2dl tej
5 evőkanál cukor
2db tojás
1 kiskanál só
35g friss élesztő
 (az eredeti recept 50g-ot ír, de mivel Limara azt ajánlotta, hogy hűtős kelesztésnél kevesebb élesztőt használjunk, azért vettem én is valamivel lejjebb a mennyiséget és így is szuper lett)

"Töltelék":
250g vaj

Tetejére:
1db tojás



Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd letakarva hűtőbe rakjuk 1-1,5 órára.
Amíg ez hűl, a vajat a fagyasztóba rakjuk, így sokkal könnyebb lesz majd reszelni.
A tésztát a hűtőből kivéve 8 egyforma nagyságú darabba vágjuk, majd ezeket gömbölyű kis cipókra formázzuk.
Ezután minden kis cipót kb. egyforma nagyságú vékony kör alakúra kinyújtjuk.
A hideg vajat nagyobb lukú sajtreszelőn lereszeljük és 7 kupacba osztjuk.
Az első kinyújtott lapon elosztunk 1 kupacot, ráteszünk egy másik lapot, arra újra vajat, majd tésztát és így tovább, amíg elfogynak az anyagok. Az utolsó 8-ik lapra már nem kell vaj, ez a teteje.
Ezután a tésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagra.
Egy pizzavágóval 16 szeletre/cikkre vágjuk.
A körcikkek külső széleit középen kb.1,5-2cm-re bevágjuk és a vágásokat kissé széthúzva befelé föltekerjük a tésztát majd egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a croissantokat és kb. 30-45 percig hagyjuk pihenni ill. amíg kb. a duplájára kelnek.
Majd 1 felvert tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
TIPP: Készíthetjük előre másnapra is, úgy hogy elkészítjük a tésztát, megformázzuk, sütőpapíros tepsire fektetjük, majd kelesztés NÉLKÜL letakarjuk folpackkal és hűtőbe rakjuk. A következő napon sütés előtt lekenjük egy felvert tojással, majd a hideg sütőbe rakjuk és aztán kapcsoljuk csak be.

Ízlés szerint rakhatunk bele feltekerés előtt tölteléket is akár édeset, mint kakaót, lekvárt, nutellát vagy akár sósat is, mint sonkát, sajtot, bacon szalonnát...stb. aminek a tetejét megszórhatjuk még reszelt sajttal. Számtalan módon lehet variálni...

Itt baconos töltelékes, reszelt sajttal megszórva:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése