2013. augusztus 4.

Töltött háromszög és csiga


Hozzávalók:
Tészta:
400g liszt
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál cukor
20g friss élesztő
0,5dl olaj
2dl tej

Töltelék:
kevés olaj
1 kisebb fej lilahagyma
50g bacon szalonna
100g szeletelt sonka
bors
1 kis doboz konzerv kukorica kb.300g
100g reszelt sajt
kb. 1dl tejföl
fokhagyma

Tetejére:
1db tojássárga
1 evőkanál tejföl
szezámmag

 

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a robotgéppel összedolgoztattam, amikor összeállt a "gombóc", kézzel gyúrtam rajta még egyet, cipót formáztam, kicsit belisztezve, letakarva hagytam kb. 45 percet pihenni/kelni.
Közben elkészítettem a tölteléket:
Az apróra vágott szalonnát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, ezzel néhány percig még tovább pirítjuk, végül hozzákeverjük a kockára vágott sonkát, kevés borssal fűszerezzük és így együtt rövid ideig pirítjuk még.
A kukoricát egy szürőbe öntjük és hagyjuk jól lecsöpögni. 
Amikor kb. duplájára kelt a tészta, egy enyhén lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalap formára kinyújtjuk. Megkenjük fokhagymával kikevert tejföllel. Én simán csak tejföllel kentem meg és finoman meghintettem fokhagymagranulátummal, mert mi nem rajongunk az intenzív fokhagyma-ízért, de aki szereti nyugodtan pakolja meg...
Majd erre szétterítjük a már nem forró hagymás-szalonnás-sonkás keveréket, arra a lecsöpögtetett kukoricát, végül a reszelt sajtot.
Föltekerjük, mint a piskótatekercset és háromszögeket vágunk belőle (egyet jobbra-egyet balra) és/vagy kb.2cm vastag szeleteket, akkor csiga lesz belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk, megkenjük a tejföllel kikevert tojássárgával és szezámmaggal megszórjuk a tetejét. Végül 180 fokosra előmelegített sütőben kb.20-25 perc alatt megsütjük.



TIPP: Célszerű néhány csigát is készíteni, mert a háromszögek vágásánál kipotyog egy kis töltelék, amit azokba visszanyomkodni már nemigen lehet, viszont azt a lefektetett csigákra nyugodtam rá lehet pakolni.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése