2013. augusztus 31.

Sajtos magos kenyér

Hozzávalók:
200g liszt
150g tönkölyliszt
50g világos rozsliszt
10g burgonyapehely
1 kiskanál só
1dl víz
1 evökanál cukor
10g friss élesztö
1,5dl natúr joghurt vagy kefír
50g puha vaj
1db tojás
100g reszelt füstölt sajt
1-1 evökanál szezám-, napraforgó-, tök- és lenmag
 
Elkészítés:
Készíthető kézzel, robotgéppel, kenyérsütőgéppel is.
A tészta hozzávalóit a sajt és a magok kivételével majdnem teljesen összedolgozzuk, csak ekkor adjuk hozzá a reszelt füstölt sajtot, amit jól beledagasztunk, végül a magvakkal együtt egy rugalmas tésztává dolgozzuk össze. (Kenyérsütőgépnél hangjelzéskor adjuk hozzá a sajtot és a magvakat)
Letakarva pihenni hagyjuk kb. 45percet ill. amíg kb. a duplájára kel.

Lisztezett felületen átgyúrjuk, megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba fektetjük. Tetejét rárakva ismét pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

Majd egy éles késsel bevágjuk, lespricceljük hideg vízzel, és megszórjuk a tetejét ízlés szerint magvakkal és egy kevés reszelt sajttal.
A jénai tetejét is jól bespricceljük hideg vízzel, majd a jénaira helyezve 220 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. Rácsra rakva kihűtjük.

 
 


2 megjegyzés: