2013. augusztus 7.

Betty Dobos tortája

Az elmúlt hétvégén nekiálltam és megpróbáltam... ez volt életem elsö dobos tortája. A külsején ez sajnos meg is látszik, nem éppen egy cukrászdai példány...:(
Viszont az íze...hmmm...felülmúlta szinte minden eddigi sütimet... és feledtedte a tökéletlenségeket. Ilyen habkönnyü és finom krémet soha nem sikerült még kreálnom, ezért is biztos, hogy elökerül majd még itt-ott ez a krém...
A receptet a Miele fõzõiskola oldalán találtam, annyiban lett más nálam (a külsején kívül), hogy a receptben megadott kakaóvaj és kakaómassza nincs benne, mivel ezeket nem tudtam beszerezni. Ahogy fentebb is említettem ennek ellenére is mennyei lett a krém. A piskóta is nálam több tojásból készült, mert nagyobb (24cm) tortaformában csináltam, mint a Miele oldalon...
 
Hozzávalók:
Piskóta:
9db tojás
150g liszt
150g porcukor
52,5g olvasztott vaj
 
Krém:
4db tojás
200g porcukor
235g teavaj
2 csomag vaníliás cukor
200g 75%-os csokoládé
35g vaj
 
Dobos cukor:
200g kockacukor
 
Elkészítés:
A tortaformát rátettem a sütöpapírra és egy filccel belülröl körberajzoltam. A papírt megfordítva átlátszik a jelölés ahova majd a piskótát kenni kell. 6db ilyen sütöpapírt készítettem.
A tojásfehérjéket a cukor felével nem túl kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral jó habosra kikeverjük, óvatosan beleforgatjuk a felvert fehérjét, majd a lisztet, végül az olvasztott vajat.
Az elökészített megrajzolt sütöpapírok másik oldalára a körökbe kenjük a piskótatésztát és 210 fokra elömelegített sütöben egyenként kb. 10 perc alatt megsütjük. Amint kivettük, még forrón alávágunk egy nagyobb késsel, hogy teljesen elváljon a papírtól, de rajtahagyjuk és félretesszük öket hülni.
 
Közben elkészítjük a krémet:
Vízgözön felolvasztjuk a csokoládét a 35g vajjal.
A 235g vajat a vaníliás cukorral jól kihabosítjuk.
A tojásokat a porcukorral folyamatos kevergetés mellett fölmelegítjük, összeforrósítjuk, de figyeljünk, hogy NE forrjon föl (max.85C-fok). Ha felmelegedett, levesszük és kihülésig habbá verjük.
Ha ez kihült, keverjük hozzá a vajhabot és csurgassuk bele a fölolvasztott, de nem forró csokoládét, és addig keverjük, amíg egy szép sima homogén krém lesz belöle.
5db piskótalapot összetöltünk a krémmel, a tetejét is megkenjük és körben az oldalát is bekenhetjük.
A kockacukrot egy teflonos edényben feltesszük olvasztani. Tart egy ideig amíg elkezd olvadni, de ha már olvad, szinte folyamatosan kevergessük, ne forrjon, ha kell inkább többször vegyük le és rakjuk vissza, amíg egy kristálytiszta világosbarna méz sürüségü szirup lesz belöle.
Az utolsó piskótalapot a papíron hagyva egy deszkára rakjuk, ráöntjük a cukorszirupot és egyenletesen elkenjük rajta. Az oldalán lefolyó cukrot mindjárt levágjuk.
Egy nagyobb konyhakés felsö tompa oldalát bevajazzuk és bejelöljük ahol a szeletek lesznek majd. Végül a kés éles oldalát ismét vajba húzzuk és elvágjuk a jelöléseknél a szeleteket, amit ugyanebben a sorrendben mindjárt rá is pakolunk a torta tetejére.
Hütöben jól lehütjük mielött kínáljuk. 
Tejszínhabbal díszíthetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése