2013. július 23.

Tejszínes epertorta



Hozzávalók:

1kg eper
250g cukor
2db tojás
1 csipet só
100g liszt
1/2 kiskanál sütőpor
8 lap zselatin
250g natúr krémtúró 
500g tejszín
50g étkezési keményítő
100g mandulaforgács
díszítéshez csoki...stb.
kapcsos tortaforma
  
Elkészítés:
 A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a sót, és 50g cukrot. A tojássárgákat egymás után folyamatos keverés közben belekeverjük, ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a masszát beleöntjük, elsimítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni, végül lehúzzuk a papírt a tortalapról, és a tésztát visszahelyezzük a formába.
A zselatint a zacskón lévő utasítás szerint beáztatjuk. 400g epret 100g cukorral összeturmixolunk, hozzákeverjük a krémtúrót. A zselatint kinyomjuk és 3 kanál eperkrémmel elkeverjük, utána ezt az egész eperkrémhez keverjük, utoljára keverjük bele a 250g kemény habbá vert tejszínt. Ezt a krémet a tortalapon elsimítjuk, és kb. 2 órára hűtőbe rakjuk.
Az étkezési keményítőt kevés vízzel simára keverjük. 300g epret, 100g cukrot és 1dl vízet felforralunk, a kikevert keményítőt belekeverjük és kb. 1percig forraljuk. A tűzről lehúzva hozzákeverünk még 200g epret. Kb. langyosig hagyjuk hűlni, majd a tejszínes krémre simítjuk. Ismét hűtőbe rakjuk kb.1 órára.
A maradék 100g epret nagyság szerint felezzük, vagy negyedeljük. A maradék tejszínt kemény habbá verjük. A mandulát zsíradék nélkül kissé megpirítjuk. A formát kinyitjuk és leszedjük a tortáról. A tejszínhab 2/3-át habzsákkal a torta tetejére nyomjuk, a maradékot az oldalára kenjük. A pirított mandulát körbe az oldalra nyomkodjuk. Az eperrel, csokival tovább díszítjük a torta tetejét.
 
Jó kis munka, de megéri, naggyon finom!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése