2013. július 19.

Stíriai metélt

Nagyon finom édes tészta, akár egy leves után másodiknak, akár desszertnek vagy csak úgy is... :) Kicsit időigényes, de megéri!

Az első képen mindjárt látni is a hibát, amit elkövettem... ilyen lesz, ha még forrón akarjuk szeletelni... :((( Szóval nem véletlenül van a recept végén, ha megsült, hagyjuk egy jó fél órát állni, mielőtt felvágjuk...
Igaz az ízén ez nem változtat, csak nem olyan esztétikus, mint egy szép kocka...


Hozzávalók:
Túrómetélthez:
500g túró
kb. 300g liszt
2db tojás
1/2 kiskanál só

Többi anyag:
3db tojás
150g cukor
1 csomag vaníliás cukor
50g puha vaj
2,5dl tejföl
ízlés szerint mazsolát is keverhetünk bele

Elkészítés:
Túrómetéltet készítünk: A túróból, lisztből és tojásból tésztát gyúrunk, kis sóval ízesítjük. Addig gyúrjuk, amíg teljesen összeáll, és egy nem ragacsos gyúrt tésztát kapunk.

 Kinyújtjuk kb. 0,5cm vastagra:

 Majd 3-4cm hosszúságú metéltekre vágjuk:

Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük.

A tojásfehérjéket a cukor felével habosra verjük.
A tojássárgákat a cukor másik felével, a van.cukorral és a vajjal habosra keverjük, hozzákeverjük a tejfölt, majd a túrómetéltet. Utolsóként forgatjuk bele óvatosan a felvert fehérjét.
A masszát egy vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk.
190 fokosra előmelegített sütőben nekem 30 perc alatt sült meg.
Ha elkészült, hagyjuk egy jó fél órát pihenni, majd kockára vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése