2013. június 23.

Kakaós Kalács

 
Hozzávalók:
2,7dl langyos tej
1,5 kis mérőkanál porélesztő vagy(!) 15g friss élesztő
500g búzaliszt
60-80g cukor
1 csom. vaníliás cukor
0,5 kis mérőkanál só
2db tojássárga
60g olvasztott vaj/margarin
fél citrom reszelt héja (elhagyható)
2 evökanál kakaópor
 
Hangjelzéskor:
80-100g mazsola (ízlés szerint elhagyható) 
 
Elkészítés:
A kakaón kívül összedolgozzuk a hozzávalókat, amíg egy lágy, rugalmas kelt tésztát kapunk. Készíthetjük kézzel is, robotgéppel is, kenyérsütőgéppel is.    
Ha összeállt a tészta, akkor keverjük bele a kakaóport. Ha éppen csak egy keveset dagasztunk még rajta, szép márványos lesz.
A kenyérsütőgépnél az utolsó hosszabb dagasztás utolsó 1-2 percében adjuk hozzá a kakaót, ha márványosra szeretnénk a kalácsot. Ha mindjárt a hangjelzéskor rakjuk bele, valószínűleg szép sötétbarna lesz.
Egy kivajazott formába tesszük és hagyjuk kb.45 percet pihenni ill. amíg kb. a duplájára kel. Végül lekenjük a kevés tejjel kikevert tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben kb.30-35 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizhetjük, és ha a teteje már elég barna, de szükséges még tovább sütni, letakarjuk a tetejét  fóliával és kicsit visszavéve a hőfokból  addig sütjük, amíg teljesen átsül.


Tipp: a 2 evőkanál kakaót, ha mindjárt az elején beletesszük, szép sötétbarna lesz a kalács...
 Ha a hangjelzés után néhány perccel adjuk hozzá a kakaóport szerencsés esetben nem keveredik már teljesen össze a tésztával, és szép márványos lesz...
 
Én kiszámoltam a gépemhez adott könyv leírásából, hogy az adott programon az utolsó hosszabb dagasztás utolsó 2 percében adom csak hozzá a kakaót, így szinte mindig sikerül is márványosra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése