2013. június 24.

Fehér kenyér

 
Hozzávalók:
400g liszt
1 dl langyos tej
1 kiskanál cukor
10g friss élesztö
2 dl langyos víz
50g olvasztott vaj
1 kiskanál só
 
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, én ezt szokásosan a kenyérsütögépre bíztam.
Amikor kész a dagasztás, mindjárt kiveszem a tésztát, egyszer kézzel átgyúrom és fél órát hagyom kelni.
Majd ismét átgyúrás, 1/4 óra pihi.
Ezután megformázom és a sütöpapírral bélelt jénaiba rakom, tetejét ráteszem és hagyom amíg kb. a duplájára kel.
Majd egy éles késsel bevágom, és addig hagyom még kelni, amíg a vágások szétnyílnak.
A jénai tetejét jól bespriccelem vízzel és betolom a 220 fokosra elömelegített sütöbe.
40 perc után levettem a tetejét és így sütöttem még 10 percig. Ha kész, lespriccelem hideg vízzel és rácsra teszem kihülni. 


A sütési technikát és a kenyér formázását Limarától tanultam. Ezúton is ezer köszönet neki, hogy megosztotta és megtanulhattam én is ilyen szép kenyeret sütni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése