2013. május 27.

Kürtös Kalács


Hozzávalók:
500g liszt
kb. 3 dl langyos tej
30g friss élesztő
100g cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
1 db tojássárga
80g olvasztott vaj

Tetejére:
olvasztott vaj
cukor

Elkészítés:
A hozzávalókból a vaj kivételével tésztát készítünk. Amikor már szépen összeállt a tészta, akkor adjuk csak hozzá fokozatosan az olvasztott vajat és alaposan kidagasztjuk. 
Majd enyhén belisztezve, letakarva hagyjuk amíg a duplájára kel.
Kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és 2cm széles csíkokra felvágjuk.

Feltekerés:
Én 0,5 literes sörös dobozt használtam, de olvastam már hogy a wc-papír-guriga és papírtörlő-guriga is remekül alkalmas erre, ha nincs célirányos eszközünk... :)  
Ezeket alufóliával becsomagoljuk, kevés olvasztott vajjal bekenjük, így majd könnyebben lecsúszik róla a kalács.
A tésztacsíkokat rátekerjük a fóliába csomagolt eszközre úgy, hogy a csíkok mindig egy részt fedjék egymást, semmiképp ne maradjon üres hely közöttük, a végeit pedig kicsit benyomjuk a tészta alá. A munkalapon kicsit gurítjuk ide-oda, így még jobban összetapad a tészta.
  
Megkenjük olvasztott vajjal, majd cukorba hempergetjük.
Sütőpapíros tepsin, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 
A megsült kalácsot rögtön még forrón ízlés szerinti cukorkeverékekbe forgatjuk mint pl. fahéjas-, kakaós-, kókuszos-, vaníliás cukor...stb. 
Kb. fél órát pihentetjük/hűlni hagyjuk, majd még langyosan kihúzzuk a hengereket a közepéből.
Olvastam már olyan receptet is, ahol a tepsin állítva írják berakni, nekem ez nem jött be, mert úgy lecsúszik a tészta, én ráfektetem a sütőpapírra és így is nagyon jó lett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése