2013. május 28.

Kakaós csiga


Hozzávalók:
500g liszt
3dl langyos tej
100g cukor
25g élesztő
2db tojássárga
120g vaj/margarin
csipet só

Töltelékhez és a tetejére: 
50g olvasztott vaj
kb.  100g kakópor-porcukor keveréke
 kb. 1,5dl tej a megkenéshez
kis porcukor a tálalásnál
 
Elkészítés:
Én személy szerint ezt a tésztát is a kenyérsütő tésztadagasztó programjával dolgoztatom ki. Természetesen kézzel ugyanúgy összedolgozható. Letakarva, langyos helyen kelesszük, amíg a duplájára nő.
Ez kb. fél-1 óra, ezután lisztezett deszkára borítjuk. Ha a kenyérsütő gépben készült a tészta, és kellőképpen megkelt, ugyanúgy egy lisztezett deszkára kiborítjuk. Kb. fél cm vastag téglalap formára nyújtjuk. 
Megkenjük az olvasztott vajjal, rászórjuk a kakaós cukrot, amiből 2 evőkanálnyit félrerakunk, és óvatosan feltekerjük a tésztát, mint a piskótatekercset.
Ezután kb. 1,5-2cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymáshoz nem túl közel, és még kb. 30 percig pihentetjük.
Végül sütés előtt még rászórjuk a csigák tetejére a maradék kakaós cukrot, és tejjel meglocsoljuk a tetejüket(ettől kellemesen puha marad a tészta).
180fokra előmelegített sütőben kb. 15-20perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentessük, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
 
 
Kipróbáltam, hogy a sütés előtt kevés tejjel elkevert tojássárgával kentem be a csigákat, így a mi ízlésünknek kicsit keményebbek lettek, de biztos van, aki így (is) kedveli.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése