2013. május 26.

Almatorta


Hozzávalók:

Tésztához:
400g liszt
1 db tojás
150g vaj/margarin
1/2 csomag sütőpor
1 dl tej
1 csipet só
100g cukor

Töltelékhez:
kb. 1 kg savanykás alma
kb. 3 evőkanál fahéjjal elkevert cukor (ízlés szerint lehet több is, kevesebb is)
100g mazsola(elhagyható)

Tetejére:
1db tojás



Elkészítés:
A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral.
Hozzáadjuk a tojást, majd a sütőporral elkevert lisztet, a sót és a tejet. Addig keverjük, amíg teljesen összeáll a tészta.
A tortaformát kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük és a tészta 3/4 részével kibéleljük(az oldalát is!).
Az almát meghámozzuk, és ízlés szerint vághatjuk kis kockákra vagy cikkekre, vagy akár le is  reszelhetjük. Hozzákeverjük a fahéjas cukrot és a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát. Berakjuk a tésztával kibélelt formába, és kissé lenyomkodjuk.
A maradék tésztából lisztezett felületeten hosszabb csíkokat formázunk és rácsosan az almatöltelékre tesszük.
1 kissé felvert tojással bekenjük a tésztacsíkokat és tésztát oldalt is.
Előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük, amíg szép aranybarna lesz. Majd 1 órán át hagyjuk hűlni mielőtt a formát eltávolítjuk.

Elektromos sütő: 180ºC
Légkeveréses sütő: 165ºC
Gázos sütő: 3-4 fokozat

Nálunk ez nagy kedvenc, nem bonyolult, és tényleg nagyon finom!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése