2013. május 26.

Almás tejfölös kocka

 
Hozzávalók:
 
Tésztához:

2dl langyos tej
100g cukor
1/2 kocka élesztő
50g vaj/margarin
380g liszt
1 kiskanál só
 
Töltelékhez:
1,5kg savanykás alma
1db citrom kifacsart leve
100g cukor
1 kiskanál fahéj
50g mazsola
3db tojás
4dl tejföl
 
Porcukor a megszóráshoz

Elkészítés:
A langyos tejbe keverünk 1 kiskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, langyos helyen kelesztjük egy 10-15 percig.
A tészta többi hozzávalóját egy tálba öntjük, majd belekeverjük az élesztős tejet, és sima tésztává dagasztjuk. Egy konyharuhával letakarjuk, kb. fél órát langyos helyen pihentetjük, kelesztjük. Majd lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk a tésztát, 2/3 részét sütőpapírral bélelt sütőlapon kinyújtjuk, még 15 percig pihentetjük.
Közben az almát megmossuk vagy meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk VAGY lereszeljük, a citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon be. A tésztán egyenletesen elosztjuk, megszórjuk 2 kanál cukorral, a fahéjjal, és a mazsolával.
A tojásokat a tejföllel és a maradék cukorral kikeverjük, és az almás sütire kenjük.
A maradék tésztát vékony csíkokra sodorjuk, és rácsosan a töltelékre helyezzük.
200 fokra előmelegített sütőben kb.40 percig sütjük, ha már lehűlt, megszórjuk porcukorral, és kockára vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése